Een ANW-hiaatverzekering hoeft u niets te kosten
Een collectieve ANW-hiaatverzekering is er in twee varianten: een verplichte en een facultatieve.
Bij de verplichte variant worden al uw medewerkers verplicht verzekerd. Bij de facultatieve variant biedt u als werkgever de mogelijkheid aan uw medewerkers om mee te doen met de ANW-hiaatverzekering. Uw medewerkers kunnen dan zelf kiezen of ze dit willen of niet, afhankelijk van hun eigen situatie. Ze profiteren dan van het voordeel van de collectieve premie die u als werkgever biedt.
Een ander voordeel is dat de verzekeraar in principe geen gezondheidsvragen stelt bij aanmelding. Dit is een belangrijk voordeel vergeleken met een particuliere overlijdensrisicoverzekering.
Medewerkers die ervoor kiezen om mee te doen kunnen zich aanmelden bij de verzekeraar. Ze betalen dan ook zelf de premie. Als werkgever hoeft u alleen de premie in te houden op het brutoloon van uw medewerker.
Wij zien in de praktijk dat de meeste bedrijven kiezen voor de facultatieve variant.
Wat is een ANW-hiaatverzekering?
Omdat veel mensen in de praktijk niet in aanmerking komen voor een ANW-uitkering is het voor veel Nederlanders verstandig om een ANW-hiaatverzekering te sluiten. Als werkgever kunt u dit faciliteren.
Wat dekt de ANW-hiaatverzekering?
- De achterblijvende partner moet kinderen onder de 18 jaar hebben, of
- De achterblijvende partner moet minimaal 45% arbeidsongeschikt zijn
Voldoet de partner aan de eisen, dan is de hoogte van de ANW-uitkering afhankelijk van het inkomen. Hoe meer iemand verdient, hoe lager de ANW-uitkering. Bij een inkomen van meer dan € 2.600 bruto per maand krijgt de achterblijvende partner geen ANW-uitkering.
Voor veel achterblijvende partners geldt dat ze geen recht hebben op een ANW-uitkering of dat de uitkering erg laag is, waardoor ze niet voldoende hebben om rond te komen.
Een ANW-hiaatverzekering verzekert een vast bedrag per jaar. Op dit moment is dat bij de meeste verzekeraars ongeveer € 15.800 bruto per jaar. Dit bedrag wordt jaarlijks uitgekeerd aan de achterblijvende partner tot een bepaalde te kiezen eindleeftijd. Het is dus een tijdelijke uitkering. De uitkering uit de verzekering wordt altijd gedaan, ongeacht of de achterblijvende partner recht heeft op een ANW-uitkering van de overheid. De uitkering geeft de achterblijvende partner dus extra financiële armslag in een moeilijke periode.
Een collectieve ANW-hiaatverzekering sluiten?
- Wij stellen de dekking van de verzekering vast op basis van uw wensen
- Wij vragen premies op bij verschillende verzekeraars en presenteren deze overzichtelijk aan u
- Nadat u een keuze heeft gemaakt voor een verzekeraar regelen wij het papierwerk
- Wij begeleiden de communicatie naar uw medewerkers