Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 31 maart 2020
Vanochtend is bekend gemaakt dat werkgevers waarschijnlijk vanaf maandag 6 april 2020 een beroep kunnen doen op de Tijdelijke Noodmaatregel voor Werkbehoud (NOW).
Aanstaande vrijdag wordt duidelijk of maandag 6 april definitief gehaald gaat worden.
De NOW is een belangrijke steunmaatregel voor werkgevers met meer dan 20% omzetverlies. Deze werkgever kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de doorbetaalde loonkosten. De NOW-regeling heeft als doel om werkgevers tegemoet te komen in de betaling van de loonkosten en daarmee de werkgelegenheid zo veel mogelijk te behouden.
Hierbeneden een aantal punten van belang aangaande de NOW-regeling
Doel van de regeling
Het doel van de NOW-regeling is om werkgevers tegemoet te komen in de betaling van de loonkosten, indien sprake is van een acute terugval in de omzet met ten minste 20% gedurende een periode van drie aaneengesloten maanden.
Begrip werknemers
De ondersteuning betreft een subsidie voor de loonkosten van de werknemers die in dienst zijn bij een werkgever en die verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. De regeling geldt derhalve ook voor:
- Werknemers met een flexibel contract;
- Werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft, zoals werknemer met een nul-uren-contract;
- Voor payroll- en uitzendwerkgevers gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere werkgevers.
Het kabinet roept werkgevers op om verantwoordelijkheid te nemen voor hun flexwerknemers en het loon van flexwerkers zoveel mogelijk door te betalen.
Tegemoetkoming
De subsidie bedraagt maximaal 90% van de loonsom over de drie-maands-periode maart 2020 tot en met mei 2020. Werkgevers betalen de werknemers 100% van het loon door.
Aaneengesloten maanden
Een werkgever die gedurende een aaneengesloten periode van drie kalendermaanden in de periode van 1 maart tot en met 31 juli 2020 verwacht te worden geconfronteerd met een omzetdaling.
Evenredigheid
Het percentage van 90% van de totale loonsom is een maximumpercentage dat zal worden uitbetaald bij een omzetdaling van 100%. Is de omzetdaling lager, dan zal de subsidie evenredig lager worden vastgesteld.
Loonsom en aanvullende lasten
Voor de loonsom wordt van het sociale-verzekeringsloon uit tegenwoordige dienstbetrekkingen uitgegaan. Ook aanvullende lasten en kosten zoals werkgeverspremies en werknemersbijdragen aan pensioen en de opbouw van vakantiebijslag worden gecompenseerd. Ter bespoediging van de aanvraagprocedure is gekozen voor een opslag voor werkgeverslasten van 30% voor alle gevallen.
Maximering regeling
Als loon wordt maximaal twee keer het maximumdagloon per maand per individuele werknemer in aanmerking genomen. Loon boven € 9.538 per maand komt derhalve niet voor subsidie in aanmerking, waarmee eveneens mogelijkheden voor misbruik en oneigenlijk gebruik worden tegengegaan.
Loonheffingennummers
Sommige werkgevers hebben meerdere loonheffingennummers. Als deze werkgever voor zijn gehele loonsom in aanmerking wil komen voor subsidie, zal de werkgever meerdere aanvragen moeten indienen, namelijk per loonheffingennummer. De werkgever dient wel de omzetdaling op te geven die hij voor de gehele onderneming verwacht; hij vult dus bij elke aanvraag dezelfde omzetdaling en dezelfde meetperiode in.
Voorschot
Na een positief besluit van het UWV zal men een voorschot verlenen van 80% van de subsidie, zoals deze wordt berekend op basis van de bij de aanvraag geleverde gegevens over de verwachte omzetdaling. Gegevens over de loonsom baseert UWV op de polis-administratie, waarbij als uitgangspunt de maand januari 2020 wordt genomen.
Beslistermijn
Voor UWV geldt een beslistermijn van 13 weken na ontvangst van de volledige aanvraag. De betaling van het voorschot vindt plaats in drie termijnen. In de praktijk wordt ernaar gestreefd de betaling van de eerste termijn van het voorschot te laten plaatsvinden binnen 2-4 weken.
Definitieve vaststelling van de regeling
Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend dient de werkgever vaststelling van de subsidie aan te vragen. In beginsel is hierbij een accountantsverklaring vereist. Er wordt naar gestreefd om binnen vier weken na publicatie van de regeling duidelijkheid te geven onder welke grens een accountantsverklaring niet is vereist. De regeling kan op dat punt nog worden aangepast! Binnen 22 weken na ontvangst van deze aanvraag zal het UWV de definitieve subsidie vaststellen. Bij de afrekening kan sprake zijn van een nabetaling of, als bijvoorbeeld om het omzetverlies lager is uitgevallen, terugvordering.
Voorwaarden deelname aan de regeling
Aan deelname aan de regeling zijn een tweetal belangrijke voorwaarden verbonden:
- de inspanningsverplichting om de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden;
- de voorwaarde om gedurende de periode waarvoor subsidie ontvangen wordt geen ontslagaanvraag te doen wegens bedrijfseconomische omstandigheden.
Samenloop met WTV aanvragen
Bepaald is dat alle voor 17 maart 2020, 18.45 uur, bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingediende verzoeken om ontheffing op het verbod van werktijdverkorting worden aangemerkt als aanvraag in de zin van de NOW.
Waar kan de NOW-regeling worden aangevraagd?
Op de website van het UWV zal informatie over de aanvraagprocedure en de link naar het aanvraagloket worden opgenomen.
Vragen over de NOW-regeling
Rijksoverheid.nl heeft een speciale website gepubliceerd waarop veel vragen zijn terug te vinden en de komende periode verder zal worden uitgebreid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingen/now
Gerelateerde dienstverlening Arbeidsadviesgroep: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van Verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / Wga & ZW Eigenrisicodragen / Verzekeringen