Weer een onderwerp die altijd onze interesse heeft en deze keer gaat het over de no-risk polis. Dit is een compensatieregeling voor werkgevers met medewerkers in dienst met een arbeidsbeperking. Deze regeling compenseert werkgevers bij ziekte van werknemers met een arbeidsbeperking in de loondoorbetalingsverplichting. Deze regeling zou een stimulans moeten zijn voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, en te houden. Het UWV heeft nu onderzocht (UWV kennisverslag 2018-9, 5 juli 2018) in hoeverre de no-risk polis daadwerkelijk wordt gebruikt door werkgevers. Men heeft de volgende groepen onderzocht omdat zij gezamenlijk 85% tot 95% van de verstrekte ziektewetuitkeringen no-risk voor hun rekening nemen: WAO-, WGA-, WAJONG-gerechtigden en werkenden die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn beoordeeld in het kader van de WIA-keuring.
In de afgelopen 5 jaar heeft het UWV gemiddeld tussen de 35.000 en 45.000 ziektewetuitkeringen no-risk verstrekt.
Het UWV komt met de volgende conclusies:
1. Er vindt ondergebruik van de compensatieregeling no-risk plaats wat betekent dat veel werkgevers geen gebruik maken van deze regeling;
2. Voor de groep WAJONG declareert de werkgever +/- 60% van de ziekmeldingen;
3. Voor de groep WGA declareert de werkgever +/- 50% van de ziekmeldingen;
4. Voor WAO en WIA minder dan 35% liggen betreffende percentages nóg lager, 17% versus 14%;
Een verklaring voor het ondergebruik van deze compensatieregeling is dat de no-risk veelal onbekend is bij de werkgever. Men heeft geen weet van de bestaande regeling. Een andere mogelijke reden die gegeven wordt is dat bij kort verzuim niet altijd een ziektewetuitkering wordt aangevraagd no-risk.
Dit sluit wel aan bij de eigen bevindingen uit de praktijk. Werkgevers zijn veelal onbekend met compensatieregeling zoals de no-risk maar ook het loonkostenvoordeel en andere regelingen. Werkgevers laten hierdoor mogelijk veel geld liggen. Maar ook werknemers zelf zijn niet op de hoogte van een compensatieregeling zoals de no-risk polis. In 2016 heeft de Sociaal Economische Raad (SER) nog adviezen uitgebracht over de verdere stimulatie van de no-risk regeling. Dit heeft echter nog niet geresulteerd in toename van het gebruik van de no-risk regeling.
Het blijft dus van belang als adviseur altijd navraag/onderzoek te doen bij relaties om te bepalen of en voor hoeveel werknemers er gebruik wordt gemaakt van de no-risk regeling. Van belang is hierbij de werkgever mee te nemen in het woud van regelgeving omtrent compensatieregelingen en andere socialezekerheidsregelingen die van toepassing zijn.
In deze inzichten ondersteunt en adviseert Arbeidsadviesgroep haar relaties.
Bron: UWV
Gerelateerde dienstverlening Arbeidsadviesgroep: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van Verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / Wga & ZW Eigenrisicodragen